Vanaf 1 januari 2020 ontvangen alle BTW ondernemers die een eenmanszaak hebben een nieuw btw-identificatienummer (btw-id). In het nieuwe btw-id is het Burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is de privacy van de ondernemer beter beschermd.

Hoe ziet het nieuwe btw-id eruit?

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer en bestaat net als nu uit: NL – 9 cijfers – B – 2 cijfers. Het verschil met de oude situatie is, dat de 9 cijfers niet langer het BSN van uw klant vormen en dat het controlenummer een willekeurig getal is.

Wat zijn de gevolgen?

  • Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-id nog.
  • Daarna moet u uw nieuwe btw-id gebruiken. U moet, voor zover van toepassing, factuurpapier of factuursjabloon, internetsite(s), briefpapier, overige digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen aanpassen.
  • U moet uw nieuwe btw-id delen met uw fiscaal adviseur, leveranciers en zakelijke klanten.
  • U moet per 1 januari 2020 het btw-id wijzigen in uw administratiesoftware.
  • Indien u zaken doet met cliënten of leveranciers binnen Europa (maar buiten Nederland), dan moet u er goed op letten dat bij leveringen of verrichte diensten het juiste nieuwe btw-id op de factuur vermeld staat.
  • Wanneer u in 2020 een factuur ontvangt met de levering van goederen of verrichte diensten die in 2019 plaatsvonden en het oude btw-nummer staat er op, dan is dat geen probleem.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, neem dan gerust contact met ons op:

Bel ons: 0182-352946

Mail ons: info@vanwurmond.nl